Mantelzorgcoördinator Ingrid aan het woord: “Ook mantelzorgers verdienen zorg.”

Ingrid Jansen is mantelzorgcoördinator bij Zorggroep Orion. Zij vertelt graag iets meer over de rol van de mantelzorger en de nood aan ondersteuning van mantelzorgers.

Mantelzorg heeft altijd bestaan. Dat er nu meer behoefte is aan ondersteuning komt doordat de maatschappij veranderd is: ze is veel complexer geworden. Er zijn meer mogelijkheden maar ook meer verplichtingen dan vroeger. Ook voor de mantelzorger. Die werkt vaak zelf nog, en heeft de zorg voor ouders, kinderen, kleinkinderen. Dat is de sandwichgeneratie.

Er zijn meer oude mensen, maar er zijn minder mensen die zorg kunnen geven. Vroeger hadden gezinnen veel kinderen, die vaak allemaal in hetzelfde dorp woonden als de ouders. Dan kon de zorg verdeeld worden. Nu hebben gezinnen vaak 1 of 2 kinderen, of helemaal geen. Bij oudere mensen waar ik contact mee heb, merk je toch dat er veel mensen zijn die alleen zijn, van wie de familie of de kinderen ver weg wonen.

Mantelzorgers geven ook aan dat er wel veel informatie is, maar dat ze vaak niet weten waar ze die kunnen vinden, dat die versnipperd zit en ook niet altijd heel duidelijk is.

Zorggroep Orion

Jij bent mantelzorgcoördinator. Wat houdt die functie in?

Enerzijds ga ik onderzoeken: ‘wie zijn de mensen die zorg dragen voor hun naasten, weten zij dat ze mantelzorger zijn’. Dan ga ik met hen bekijken wat de noden zijn, en welke informatie ze nodig hebben.

Zorggroep Orion

Daarnaast is het mijn taak, binnen zorggroep Orion maar ook elders in Turnhout, om mantelzorg op de kaart te zetten. Uitleggen wat mantelzorg is en mensen bewust maken van het feit dat ze mantelzorger zijn. Maar ook ruimer:, wij werken in de stadsregio Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar en Beerse samen vanuit de Mantelzorghub om informatie te delen en mensen te betrekken. Zo zal ik meewerken aan het mantelzorgcafé, dat al een tijd bestaat vanuit de Mantelzorghub. De praatcafés hebben tot doel mensen informatie geven, maar ook hen samen te brengen. Lotgenoten met wie ze kunnen praten, ervaringen en tips uitwisselen, kunnen de draagkracht vergroten.

Momenteel ga ik mij aan zoveel mogelijk mensen voorstellen, intern bij Zorggroep Orion maar ook extern bij verschillende partners. Als zij weet hebben van mensen die een zorgnood hebben, en die al dan niet een mantelzorger hebben, kunnen zij hen naar mij doorverwijzen.

“Mantelzorg en de mantelzorger mogen meer zichtbaar worden in onze samenleving.”

Ingrid Jansen

Wat kan jij concreet betekenen voor een mantelzorger?

Ik ben in de eerste plaats aanspreekpunt voor mantelzorgers. Samen met hen bekijk ik dingen als ‘Wat is je nood, waar zit de informatie die je nodig hebt?’. Belangrijk is ook om te kijken wat de draagkracht van de mantelzorger is. Gaat het emotioneel allemaal wel, heeft hij of zij nood aan een luisterend oor? Samen bespreken we ‘Wat is je draaglast, waarmee word je allemaal geconfronteerd? Zijn er opties om het niet allemaal zelf te moeten doen, kan je andere mensen betrekken?’. Ik kan hen ook doorverwijzen naar andere zorg- en informatiekanalen.

Daarnaast willen we als Zorggroep Orion op het vlak van mantelzorg een richting bepalen en een mantelzorgbeleid uitwerken. Een beleid dat onze visie weergeeft en dat een antwoord biedt aan de noden en signalen die we oppikken van de mantelzorgers. Mantelzorg en de mantelzorger mogen meer “zichtbaar” worden in onze samenleving en daar willen wij aan bijdragen.

Tekst: Chantal Dierckx

Deel