De Raad van Beheer van Zorggroep Orion gaf op 26 juni groen licht voor de plannen om in het toekomstige Pioniersgebouw in Turnhout 60 betaalbare assistentiewoningen en een lokaal dienstencentrum uit te baten. Dit is een logische, nieuwe mijlpaal in het parcours dat de zorggroep momenteel loopt om nog meer in te zetten op kwalitatieve, integrale en mensgerichte zorg. Met hun focus op samenwerking, buurtwerking en zolang mogelijk zelfstandig wonen zijn de beweegredenen voor dit initiatief helder. De keuze voor een aanwezigheid in de zorginnovatieve stationsomgeving (SLIM) prijkte al langer in het strategisch plan van Zorggroep Orion. Zo bouwt de zorggroep gestaag verder aan een stevig netwerk aan zorg en wonen in de regio. Bouwheer NV Blairon en Zorggroep Orion investeren om en bij de 13 miljoen euro. De opening van het Pioniersgebouw in de wijk Niefhout is voorzien in 2022.

FOCUS OP WONEN EN ZORG MET 60 NIEUWE ASSISTENTIEWONINGEN

Zoals de plannen er nu uitzien zullen er 41 eenslaapkamer- en 19 tweeslaapkamerassistentiewoningen beschikbaar zijn. Men voorziet ook in ondergrondse parkeerplaatsen, berging en voldoende fietsenstalling. Het principe van actief ouder worden is een bekend gegeven bij Zorggroep Orion. Het staat voor zelfstandig wonen in optimale omstandigheden. Zo biedt de zorggroep residentiële zorg en thuiszorgdiensten aan met het doel actief te blijven, te participeren, zelfredzaamheid te stimuleren in een warme, eigen thuis. In de 60 nieuwe assistentiewoningen kan elke bewoner zelfstandig wonen, eventueel met ondersteuning van familie, mantelzorgers en thuiszorgdiensten. Bij dringende hulp is er een intern oproepsysteem beschikbaar. Met het nieuwe dienstencentrum op het gelijkvloers zal er voldoende zorg en ontspanning binnen handbereik zijn.

FOCUS OP ONTMOETING EN WELZIJN IN HET DIENSTENCENTRUM

Naast de bouw van een gloednieuw dienstencentrum dat net gestart is in Schorvoort, ambieert Zorggroep Orion ook een aanwezigheid in de stationszone met de ontwikkeling van een centrum op het gelijkvloers van het Pioniersgebouw.  Het gaat om een dienstencentrum van ruim 700 m². Er wordt ook hier voldoende fietsenstalling voorzien. Deze ruimte zal voldoen aan alle voorwaarden van een erkend lokaal dienstencentrum zoals bepaald in het Woonzorgdecreet. Het wordt een eigentijds, lokaal centrum waar de werking zich richt naar alle inwoners van Turnhout. Er wordt voorzien in een uitgebreid aanbod aan diensten die beantwoorden aan de noden van eigentijdse, lokale zorg. Men zal er ook terecht kunnen met vragen over thuiszorg. Daarnaast staan er ook informatieve, recreatieve als algemeen vormende activiteiten op het programma.

FOCUS OP ZORGZAAM SAMENWERKEN EN INNOVEREN

Directeur Bart Michielsen van Zorggroep Orion gelooft niet in hokjesdenken: “Samenwerking en innoveren in samenwerking met partners die elkaar kunnen inspireren op het gebied van zorg en welzijn, ook al werken ze met andere doelgroepen of methodieken, kunnen alleen maar toegejuicht worden in het huidige zorglandschap. De toekomstige aanwezigheid in de Stationsbuurt vlakbij de Welzijnscampus, en in het gebouw zelf als buren van het Huis van het Kind en het innovatieve Licalab, kan dit denken alleen maar stimuleren. Zorggroep Orion kijkt hier erg naar uit.” 

Zorggroep Orion heeft voor de ontwikkeling van het dienstencentrum en  de uitbating van de assistentiewoningen een overeenkomst gesloten met bouwheer NV Blairon. De link met de stadsdiensten is niet ver weg.

AMBITIES ZORGGROEP ORION: ONTWIKKELING VAN MENSGERICHTE, INTEGRALE EN KWALITATIEVE ZORG  IN DE REGIO

Zorggroep Orion omvat woonzorgcentrum De Wending 1 met 132 bedden, woonzorgcentrum De Wending 2 met 60 bedden, de Groep van Assistentiewoningen met een complex van 110 woningen en een gebouw met 22 assistentiewoningen, lokaal dienstencentrum Albert Van Dyck, ontmoetingscentrum De Meerloop en binnenkort in 2019 een operationeel dienstencentrum in Schorvoort. Ruim 170 medewerkers en 200 vrijwilligers zetten zich samen in om kwalitatieve, integrale en mensgerichte zorg- en dienstverlening te realiseren. De zorggroep hanteert een visie op zorg met een integrale benadering waarbij bewoners en bezoekers op actieve en interactieve wijze te kans krijgen om contact te houden met de wereld buiten. In alles wat we doen staat mensgerichte zorg centraal. Klanten krijgen een volledig zorgparcours aangeboden.

ALGEMENE INFO:

www.zorggroep-orion.be – 014 47 46 00 – secretariaat@zorggroep-orion.be

Deel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *