Zorggroep Orion maakt naam van architectenbureau en plannen voor bouw van een nieuwe thuis voor mensen met dementie bekend.

Zorggroep Orion maakt naam van architectenbureau en plannen voor bouw van een nieuwe thuis voor mensen met dementie bekend.

M4 Architecten krijgen opdracht tot ontwerp op basis van principe van kleinschalig, genormaliseerd wonen: woonconcept met telkens een huishouden van acht personen tegen 2027.

15a197e1-04a7-f776-a966-774f3020e8de
dc1fc768-da18-7f7b-6d49-08d87b44d6ce
3543b1be-4a58-251c-0801-5596719dd423
8c222102-ef63-7204-bba7-f68fc5bd4fd4
929b477b-917b-8c96-4ec4-88987836f3a9
ad5281d4-da77-c31d-bd65-f00e93fe813f
a4691395-65e1-09af-1a6b-4556604dab5b
0a564f06-4250-cc75-22bf-1c8e11a69a77
627fc922-5804-bcee-79a8-19902df9f568

Op maandag 24 juni maakte het team van Zorggroep Orion de naam van de architect bekend die de opdracht krijgt tot de bouw van de “nieuwe” Vliet, een thuis voor mensen met dementie. Onder grote aandacht van medewerkers en vrijwilligers werden de principes van kleinschalig, genormaliseerd wonen toegelicht, werd de visie op dementiezorg nog eens in de kijker gezet en werden de plannen voor ontwerp en bouw van het nieuwe woonzorgcentrum toegelicht. Medewerkers en vrijwilligers kregen ruim de kans om vragen te stellen en suggesties te geven. M4 Architecten uit Wetteren werd gekozen uit 13 gegadigden voor deze mooie uitdaging. Zoals het er nu uitziet, hoopt men  tegen eind 2027 over dit nieuw woonconcept met huishoudens van telkens acht personen te beschikken.

Zorggroep Orion kiest voor een radicale ommeslag richting kleinschalig wonen op maat van de bewoner in kleine huishoudens. Dit wordt een volledig nieuwe manier van werken en samenleven. Reden te meer om de inhoudelijke voorbereiding hierop voldoende aandacht te geven. Voorzitter Luc Op de Beeck, lichtte nog eens toe, dat de nieuwe visie op dementiezorg, inzet vanaf de thuissituatie. “We kijken hoe men zolang mogelijk thuis kan blijven wonen, ondersteund door de nodige diensten en thuiszorgtaken. Pas als het niet anders kan, kunnen de mensen met dementie, dan een overstap maken naar het woonzorgcentrum waar dus bewust gekozen wordt voor kleinschalig, genormaliseerd wonen. De ondersteuning van mantelzorgers is hierbij ook zeer belangrijk. Het huidige woonzorgcentrum De Vliet is toe aan een nieuwe infrastructuur, meteen een bijzonder mooie en waardevolle kans, om onze visie op dementiezorg, goed te bekijken en te vertalen naar een nieuwe werking waar wonen en leven voor de bewoner gebaseerd is op een samenlevingsvorm in kleine huishoudens, waar huiselijkheid en vrijheid een belangrijke factor zijn, samen met een warme integratie in de buurt en goed omringd door de nodige zorgen waar nodig.”

Bart Michielsen, directeur van Zorggroep Orion, lichtte toe wat men kan verstaan onder kleinschalig, genormaliseerd wonen bij personen met dementie. Het gaat om een woon- en zorgvorm, waar een achttal personen met dementie, dankzij professionele ondersteuning en verzorging en aangevuld met begeleiding door vrijwilligers en mantelzorgers, samen een huishouden vormen. “Meteen een herkenbare woonvorm van uit de thuissituatie van de persoon met dementie. Deze woongelegenheden zijn bouwkundig en sociaal geïntegreerd in de omringende buurt en stad. Het uitgangspunt is dus huiselijk leven zoals thuis. Er wordt bijzonder veel aandacht besteed aan integratie, participatie, zorg op maat, kwaliteit van leven wonen, kwaliteit van relaties, kleinschaligheid en een gezonde balans tussen zelfstandigheid en geborgenheid voor de bewoners.”

Liesbeth Crommen, woonzorgmanager van WZC De Vliet benadrukte het belang om voldoende inhoudelijk de nieuwe werking en manier van denken voor te bereiden, zodat de uiteindelijke bouwvorm hier volledig op geijkt kan worden. “Via verschillende werkgroepen is men hier momenteel al volop aan de slag. Tijdens de infosessie voor medewerkers en vrijwilligers reageerde men bijzonder enthousiast op de beoogde stijging van individuele aandacht, sociale interactie, keuzevrijheid, zorgkwaliteit, familiebetrokkenheid en medewerkerstevredenheid. Ook de rol van de vrijwilliger wordt hier belangrijk.  Er werden dan ook volop vragen en gesteld en interessante suggesties geopperd voor de concrete vertaling van deze werking richting de “nieuwe” Vliet.”

Het net aangestelde bureau M4 Architecten krijgt dus flink wat inhoudelijk huiswerk mee. De architectuur van het nieuwe woonzorgcentrum kan immers zeer bepalend zijn voor het welzijn van de bewoner. Hoe zorgen we dat bewoners zelfstandig kunnen leven en wonen, niet makkelijk verdwalen of desoriënteren, niet in verwarring worden gebracht, en dus ook minder last hebben van agressie of angst? “Wanneer men ook goed rekening houdt met de manier waarop mensen met dementie reageren op visuele, auditieve en omgevings- prikkels is het zeker niet onbelangrijk om het architectenbureau een grondige briefing hierover te geven. We kijken er enorm naar uit om samen met M4 Architecten deze nieuwe thuis voor mensen met dementie te realiseren”, benadrukte Luc Op de Beeck, voorzitter van Zorggroep Orion. “We hopen eind 2027 de verhuis te mogen inzetten. “

 

ZORGGROEP ORION
Ruim 200 medewerkers en 300 vrijwilligers zetten zich samen in om integrale, kwalitatieve en mensgerichte zorg- en dienstverlening te bieden. Onze zorggroep omvat woonzorgcentrum De Wending, woonzorgcentrum De Vliet, assistentiewoningen De Flatjes, De Dijk en De Houthaven, lokaal dienstencentrum Albert Van Dyck, dienstencentrum De Schoor, dienstencentrum De Wissel en antennepunten De Meerloop, 7donk en Turnhout-Oost. De zorggroep bevindt zich op verschillende sites in Turnhout, nl. in de Albert Van Dyckstraat, de Schorvoortstraat, het Begijnhof en in de nieuwe stadsomgeving Niefhout. Sinds 1 april maken kinderdagverblijven Bouwschen Pad, Fabriekstraat en Druivenstraat ook deel uit van Zorggroep Orion.
Info: www.zorggroep-orion.be

 

 

Deel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *