25 september 1982 gingen dienstencentrum Albert Van Dyck en de 110 ‘bejaardenflats’ open. Ondertussen spreekt men van “De Flatjes”. Zorggroep Orion trakteerde bewoners en bezoekers op zondagmiddag op een gezellig feest met live muziek en boeiende activiteiten. Tijdens de aftrap met feestelijke receptie, benadrukte voorzitter Luc Op de Beeck nogmaals het belang van een dienstencentrum voor de buurt en haar bewoners. Het was meteen ook het moment om de plannen aan te kondigen voor een heus “koudeplan” in 2022 waarbij alle inwoners van Turnhout extra welkom zijn in alle dienstencentra van de zorggroep en eventueel ook nog op andere sites van Zorggroep Orion, zoals de woonzorgcentra.

Een dienstencentrum als hart van de buurt en antenne voor het signaleren van problemen en oplossingen waar (buurt-)bewoners mee worstelen

In dienstencentrum Albert Van Dyck – en tevens in ontmoetingscentrum De Meerloop en dienstencentrum De Schoor – kunnen bewoners en buurtbewoners elke dag terecht voor allerlei activiteiten, maar tevens voor informatie rond mogelijke diensten of zorgoplossingen. De functie van het café in elk centrum is niet enkel een gezellig samenzijn, maar ook een belangrijke, verbindende factor voor wie er langs komt en zich meteen welkom voelt.

Voorzitter Luc Op de Beeck licht toe: “De donkere dagen van het jaar komen er aan. We merken dat heel wat mensen het dan wat moeilijker krijgen en neigen tot eenzaamheid en isolement. In de dienstencentra is iedereen altijd op een laagdrempelige manier welkom. Niemand is verplicht om deel te nemen aan een activiteit of om iets te consumeren. Ons aanbod betekent ook dat je gewoon binnen loopt voor een goede babbel of om de krant te lezen. Met de onrust rond de stijgende energieprijzen willen we ook nog eens extra benadrukken dat iedereen bij ons kan langs komen tijdens onze openingsuren. Wordt het écht bij jou thuis te koud, omdat je bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager zet, durf dan in één van onze dienstencentra langs te komen en hier wat meer tijd door te brengen.”

In de steigers: een koudeplan voor wie de koude woning inruilt voor een gastvrije, warme omgeving in de dienstencentra

Het team Thuiszorg van Zorggroep Orion, dat instaat voor alle dienstencentra en de bijhorende assistentiewoningen, ambieert ook om extra betrokken te zijn met de buurt. Daarom werden onlangs een zorgcoach, een mantelzorgcoördinator en een buurtcoach aangeworven.

Luc Op de Beeck, voorzitter Zorggroep Orion: “Ons team werkt momenteel ook plannen uit voor een heus “koudeplan”, vergelijk het met het “hitteplan” in de zomer waarbij iedereen bij ons verkoeling kan zoeken. Voor het “koudeplan” kijken we hoe we bij extreme koude onze deuren nog meer kunnen open zetten voor onze buurtbewoners, zodat ze kunnen toeven bij ons in een aangename temperatuur. Dat betekent dat we onderzoeken hoe er tijdens de periode van het “koudeplan” een aantal extra openingsuren kunnen gerealiseerd worden. Maar weet, dat iedereen nu al écht veel kan langs komen en zeker niet in de kou moet blijven staan, letterlijk en figuurlijk.”

De details van het “koudeplan” worden binnenkort aangekondigd zodra dit helemaal rond is.

koudeplan

Overzicht van de locaties en tijden waar iedereen welkom is

Dienstencentrum Albert Van Dyck

Albert Van Dyckstraat 10:

  • Elke weekdag welkom in het dienstencentrum van 9 tot 17 uur
  • Het café is elke weekdag open vanaf 9 uur tot 17 uur – en in het weekend van 13u30 tot 17 uur.
  • Je kan elke dag terecht in het restaurant van 11u30 tot 13 uur om een hapje te eten.

Ontmoetingscentrum De Meerloop

Begijnhof 44:

  • Het café is elke weekdag open van 13u30 tot 17 uur – ook op zondag

Je kan er ook komen eten op dinsdag en vrijdag van 12 tot 13 uur – wel vooraf reserveren uiterlijk de vrijdag en de dinsdag vooraf op 014 28 40 71

Dienstencentrum De Schoor

Schorvoortstraat 53:

  • Elke weekdag welkom in het dienstencentrum van 9 tot 17 uur
  • Het café is elke weekdag open van 13u30 tot 17 uur – ook op zaterdag

Je kan er ook komen eten op maandag en donderdag van 12 tot 13 uur – wel vooraf reserveren uiterlijk de donderdag en de maandag vooraf op 014 28 40 72

WZC De Wending – ’t Kaffee

Albert Van Dyckstraat 18

  • Elke dag open van 13 tot 17 uur – ook in het weekend
Deel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *