Ex-zorgkundige Anke runt een kapsalon voor iedereen in De Wending

Ex-zorgkundige Anke Versmissen opende HET SALON in WZC De Wending. Een initiatief in samenwerking met Zorggroep Orion, met als doel het versterken van de contacten tussen de bewoners van het woonzorgcentrum en de buurt.

Van zorgkundige naar kapster, dat is een hele carrièreswitch. Hoe ben je daartoe gekomen?

Ik ben op latere leeftijd de opleiding tot kapster gaan volgen, en heb toen gezien dat ik dat heel leuk vond. Ik heb nog wat bijscholingen gevolgd, en ben dan begonnen als kapster aan huis. Maar ik heb ook altijd graag bij Orion in de zorg gewerkt.

Hoe is het idee van een kapsalon in het woonzorgcentrum ontstaan?

Tijdens de lockdown mocht er geen kapster binnen in De Wending en De Vliet. Tegen de kerstdagen – onze mensen waren al maanden niet naar de kapper geweest – hebben een collega en ik het voorstel gedaan om tegen de feestdagen het haar van de bewoners te doen. Want we merkten toch dat het kapsel heel belangrijk was voor het welzijn van de mensen. De directie vond het een goed idee, en dus hebben we alle bewoners die het wensten, gekapt. Dat is mij toen goed bevallen. Dan ben ik er verder over gaan nadenken. Als we het kapsalon openstellen voor iedereen – dat is wat Orion ook wil, ze willen de mensen dichter bij het rusthuis halen en omgekeerd onze bewoners meer deel laten uitmaken van de buurt– dan wordt het wel een boeiend verhaal. Toen Zorggroep Orion de uitbating van het kapsalon uitschreef voor mogelijke kandidaten, dacht ik meteen: ”Dat ga ik proberen”.

Was er al een kapsalon in De Wending?

Ja, voor corona was er hier ook een kapsalon, maar enkel voor bewoners die dit wensen. Nu is het ook voor familie, personeel, bezoekers, buren, eigenlijk voor iedereen – jong en oud, mannen en vrouwen. Bewoners krijgen natuurlijk wel voorrang, maar iedereen is welkom. Wat ik van de collega’s hoor is dat ze het gemakkelijk vinden dat ze na hun shift hier vlug naar de kapper kunnen, en dat ze ook met hun kinderen naar hier komen. Die vinden het wel leuk dat ze bij mama op het werk naar de kapper kunnen.

“Als je haar maar goed zit, dan volgt de rest vanzelf.”

Anke Versmissen

Verschilt dit kapsalon van een kapsalon in de stad?

Het is niet echt anders, de werking is hetzelfde. Dat is het mooie van dit project, ik kan de bewoners het gevoel geven van een echt kapsalon, waar je een koffietje kan drinken en waar de tijd wordt genomen voor een babbeltje. Het is terug een verwenmoment.Het is ook mooi dat ik jong en oud weer samenbreng. De eerste week al had ik een bewoonster die met een jonge man aan de praat geraakte. Daar zijn mooie verhalen uit voortgekomen.

Heel de dag is hier wel aanloop. Bewoners van de flatjes, medewerkers en mensen van hier komen even langs voor een babbeltje, ze komen eens kijken hoe het gaat.

Kan iedereen bij jou terecht?

Zeker wel, je kan bij mij terecht voor klassieke kapsels zoals permanent en watergolf, maar ook voor een moderne snit, kleuren, balayage. Kortom heel het aanbod van een “gewoon” kapsalon. Ik doe alles even graag en geniet vooral van het gevarieerde publiek.

Als mensen in het weekend naar een feest moeten kunnen ze op vrijdag hier nog snel terecht. Ik werk enkel op afspraak, dat is het gemakkelijkste. Dan kan ik er voor zorgen dat de bewoners én de klanten uit de buurt elk hun “quality time” krijgen van mij.

Wat met mensen die bedlegerig zijn?

Dan ga ik naar de kamer. Daar neem ik zeker de tijd voor. Het haar is voor veel mensen zo belangrijk, daar doe ik het voor. Het is hun zorgeloos momentje in de dag.

Je hebt hier in huis ook een helper zie ik.

Ja, Willy is vrijwilliger hier in het woonzorgcentrum. Hij haalt de mensen die niet zelfstandig tot hier kunnen komen op van hun kamer en brengt ze terug. Willy is iemand die bij iedereen graag gezien is, altijd in voor een grapje. Ik ben heel blij dat het op die manier kan. Het resultaat ook van de fijne samenwerking met Zorggroep Orion.

Ben je tevreden dat je de stap van zorgkundige naar kapster gezet hebt?

Zeker. Het is voor mij goed te combineren met mijn gezin. Je bent nog aan het zorgen, maar op een andere manier. Er is meer tijd voor een babbel, je kan mensen een goed gevoel geven met een mooi kapsel. Door mijn opleiding als zorgkundige weet ik ook beter hoe ik mensen met bijvoorbeeld rugklachten comfortabel kan laten zitten, en dat je wat geduld moet hebben met ouderen.

En ik blijf contact houden met het zorgpersoneel. Ik kan dingen die ik opmerk doorgeven aan de verzorging, en anderzijds helpt het onthaal mij goed bij de afspraken met bewoners. Iedereen helpt hier iedereen, dat is fijn werken.Heb je nog plannen voor de toekomst?

Er staat nog niets vast, maar misschien ga ik in de toekomst mijn aanbod uitbreiden.

Ik hoop echt dat het een mooi verhaal wordt, zowel voor Orion als voor mezelf.

Tekst: Chantal Dierckx

 

INFO HET SALON

Locatie: Het Salon – WZC De Wending – gelijkvloers – Albert Van Dyckstraat 18 – 2300 Turnhout

Open van maandag tot vrijdag.

Een afspraak bij Anke Versmissen kan telefonisch op 0474 38 86 43 of je komt een keertje langs en dan wordt de afspraak terplekke ingepland.

Deel