Een gouden duo. Van lapjesdeken tot sexy hanger.

Door vrijwilliger Bas de Haan: interview van vrijwilligsters Marie-Josee Zagers en Els van Steen.

Beide dames wachten me op aan het onthaal. Een beetje zenuwachtig loop ik op ze af, want ik weet helemaal niets van naaien, laat staan van breien en herstelwerk. Terwijl we naar ’t Kaffee in De Wending lopen, neem ik ze in me op. Marie-Josee is netjes opgemaakt, vriendelijk en behouden. Els, wilde grijze haren, een aanstekelijke lach en veel meegemaakt in haar leven.

Dit is mijn eerste interview als vrijwilliger en meteen met twee vrouwen die hun strepen in het vrijwilligerswerk al ruim verdienden. Al tijdens ons korte wandelingetje kom ik te weten dat Marie-Josee meer dan 40 jaar bij Philips in Turnhout heeft gewerkt en Els altijd met kinderen werkte in de naschoolse opvang.

We zetten ons neer en Marie-Josee schenkt me een kop koffie in en glimlacht: “Pak maar zoveel je wilt hoor, ik weet hoe graag jullie Hollanders koffie drinken”. Als ik ze vertel dat ik heb meegekregen om de dames absoluut samen te interviewen, omdat het hier een gouden duo betreft, kijken ze elkaar liefdevol aan en moeten er hard om lachen.

Fijne samenwerking

Marie-Josee: “Je hebt personen waarmee je kan samenwerken en je hebt personen waarmee het een klik is.” Ze kijkt Els aan. “Daar vertel je je persoonlijke dingen tegen, dus niet alleen wat er in het huis gebeurt. Je bespreekt ook zaken van thuis”. Doelend op de warme band die ze met Els heeft, zegt ze er bescheiden bij dat ze er zijn voor elkaar, juist daardoor ervaren de bewoners dat ze zo’n gouden duo zijn.

Het gaat natuurlijk verder dan alleen een knoop aannaaien. Beide dames staan er elke vrijdagochtend, ze staan klaar voor bewoners die zich in de late herfst van hun leven bevinden. Ze luisteren, troosten en als het nodig is houden ze een hand vast. Er wordt een band opgebouwd met mensen die ze wekelijks zien en als iemand op een gegeven moment niet meer verschijnt in de ochtend, dan voelen ze dat en gaan er op hun eigen manier mee om.

Els valt haar instemmend bij en vertelt in het kort wat ze nu eigenlijk precies doen. Iedere vrijdagochtend ontvangen we mensen van de 2e verdieping, dit zijn  de bewoners van De Wending. De één komt met een broek die versteld moet worden, de ander met een knoop die moet worden aangenaaid. Sommige bewoners beginnen een beetje te dementeren en die helpen we dan.”

Marie-Josee

Marie-Josee aan het herstellen

Els

Els vleitig met een lapjesdeken

Van lapjesdeken tot sexy hanger

Dan kijkt Els Marie-Josee aan: “Maar niet alleen herstelwerk hoor, zij heeft dat iets extra’s”. “Wat bedoel je?” vraag ik. “Moet ik eens iets uit de kast pakken?” “Nee,” roep ik snel “vertel maar, probeer het onder woorden te brengen”. “Normaal maken we lapjes, dat is een kleedje en daar naai je dan wat op en klaar”. Marie-Josee: “Die stukjes stof met wat borduurwerk begon te vervelen, dus op een gegeven moment werden de stukjes stof groter, zo groot dat we uiteindelijk een heel lapjesdeken genaaid hadden. Els is een heel creatief iemand, ze heeft dat spitsgevoel.” “Pardon, spitsgevoel” herhaal ik terwijl ik overdreven vragend kijk. “Fingerspitzengefühl! Jaa, voilà,” en opnieuw wordt er hard gelachen. Els vervolgt: “Marie-Josee pakt een eenvoudige klerenhanger, bekleedt die met een zachte stof en versiert hem vervolgens met tierelantijntjes. Heel sexy! En ze vinden gretig aftrek hoor. Laatst nog met de kerstmark hebben we goed verkocht, de opbrengsten gaan in de pot en daar komen we nieuw materiaal mee zoals een nieuwe naaimachine”.

Waarom doe je eigenlijk vrijwilligerswerk?

Marie-Josee: ”Als ik nu opnieuw zou mogen beginnen zou ik de zorg ingaan. Dat zit in me. Ik heb dat verzorgende en kan er van genieten mensen te helpen”. “Het zit in je of niet, het is een gevoel,” valt Els haar hoofdknikkend bij.

Els is op een gegeven moment in een burn-out terechtgekomen, de naschoolse opvang werd te veel en ze liep tegen de muren aan. “Dan zit je thuis, een half jaar, nog langer en na een tijdje komen de muren op je af,” zegt ze. “Een hoop muren Els,” zeg ik met een glimlach en gelukkig kan ze er ook om lachen. ”Vrijwilligerswerk is ideaal. Ik moest eerst toestemming van de ziekenkas bekomen en toen kwam er een advertentie op Facebook voorbij en voor dat ik het wist, was ik vertrokken en ik wil niet meer terug!

Ons gesprek begint nu echt goed op gang te komen. De sfeer die beide dames oproepen is hartelijk warm en inspirerend, het is fijn gezelschap. Ze praten ronduit en als ik er met moeite tussen kom, kan ik eindelijk mijn belangrijke vraag stellen: “Wat betekent vrijwilligerswerk voor jullie?

“Vrijwilligerswerk is ideaal voor mij.”

Els Van Steen

De ketting van verbondenheid

Els moet niet lang zoeken naar haar woorden: “Het is zo veel meer dan enkel vrijdagochtend komen breien. Je wordt verwelkomd, je wordt opgenomen in de groep, je leert nieuwe mensen kennen. Men vraagt hoe het met je gaat.”. “En als je het met één woord zou kunnen omschrijven?” vraag ik. “Connectie, connectie, connectie is het juiste woord. Er ontstaat een ketting van mensen om je heen. Mensen die je nieuw leert kennen of mensen die je in het verleden al tegen kwam”. “Zo is mijn man nu ook hier vrijwilliger,” benadrukt Marie-Josee. “Met een aantal andere mannen bezoekt hij bewoners die geen familie meer hebben en vrijwel niemand meer op bezoek krijgen. Zeer dankbaar en aanstekelijk werk, heel belangrijk ook dat dit gebeurt.” “Die ketting vind ik echt geweldig” zegt Els, Connectie via een ketting van verbondenheid”.

We praten verder en vele onderwerpen passeren nog de revue. Te veel voor dit interview en misschien komt er ooit een tweede stukje. Na de derde koffie beginnen de dames mij te interviewen en willen alles weten. “Nu moet ik maken dat ik weg kom,” roep ik, sta op en neem al lopend naar de uitgang uitgebreid afscheid.

Onderweg naar huis blijft de ketting van verbondenheid nog lang nagalmen met op de achtergrond hun warme lach.

Vrijwilligers welkom

Gelukkig kan Zorggroep Orion op meer dan 300 enthousiaste vrijwilligers rekenen.

Toch zijn er nog vrijwilligerstaken die open liggen om ontdekt te worden. Ook zin om bij deze toffe club te horen, bekijk snel deze pagina en neem vrijblijvend contact op. Wij verwachten jou!

Deel