Magda!

Door vrijwilliger Bas de Haan: interview van vrijwilligster Magda Verschoor.

Steunpilaar
Je hebt vrijwilligers en vrijwilligers, en Magda is er zo één die boven het maaiveld uitsteekt. Naast haar opvallend lange verschijning, neemt Magda geen blad voor de mond, is goedlachs en inmiddels één van de onmisbare steunpilaren van lokaal dienstencentrum De Schoor, dé ontmoetingsplaats voor velen uit de buurt Schorvoort.

Aanlopertje
Oneerbiedig zou je kunnen zeggen dat Magda een aanlopertje is. Verdrietig en verdwaald na het overlijden van haar man, was ze op zoek naar iets dat de enorme leegte opvult na het verlies van een dierbare, haar grote liefde, Toine. Wat doe je na zo’n groot verlies en hoe ga je verder? Allereerst rouw je. De ontkenning, de boosheid, de verbazing en het verdriet. Magda houdt zich wat aan de oppervlakte als ze hierover vertelt. Zichtbaar kost het haar nog moeite die moeilijke periode op te rakelen en erover te vertellen, wat heel begrijpelijk is omdat het pas vorig jaar gebeurd is.

Demonstratief
Magda is echter niet iemand die bij de pakken gaat neerzitten. Magda is een zeer veerkrachtige vrouw die al veel, heel veel heeft overwonnen in haar leven. Een lichaam dat niet altijd even goed meewerkt, de ene operatie na de andere, familie in Nederland die de banden heeft doorgesneden en geen kinderen waar ze op kan steunen. Je zou kunnen zeggen dat Magda er alleen voor staat, en met haar gebreken en beperkingen had ze het als gevolg van de vele tegenslagen al vaak kunnen opgeven. Maar zoals gezegd, zo zit zij niet in elkaar. En dat beaamt ze, terwijl ze lacht en demonstratief haar armen over elkaar heen slaat, alsof ze wil zeggen: "Klopt, ik ga ervoor".

_1152142
_1152182

Weinig connectie

Natuurlijk kan ze terecht bij haar arts, psychiater, gemeentelijke overheidsinstanties en alles wat daar nog meer bij komt kijken. Maar over het algemeen bouw je daar niet echt een hechte band mee op. "Nee," knikt ze instemmend, "dat klopt, je bent iedereen dankbaar, maar echte liefdevolle connectie voel je niet."

Van klant naar vrijwilliger

Terug naar De Schoor. Magda woont in een groot huis, vrijwel naast De Schoor, en dacht op een zekere dag: "Ik ga eens kijken." In De Schoor is een cafetaria, je kunt er een warme maaltijd krijgen, douchen, er wordt taalles gegeven en er is een bibliotheek. Doordeweeks worden er tal van activiteiten georganiseerd. En voordat Magda het wist, werd ze opgenomen. Eerst als klant, maar al snel als vrijwilliger. Magda "runt" de cafetaria, maakt koffie en serveert deze aan de deelnemers van activiteiten. En als je haar begeleidsters Julie en Birgit mag geloven, doet ze dat met discipline en overgave en haast elke dag.

Zelfstandigheid
Hoeveel zorgaanbieders er ook om je heen staan, hoeveel hulp er ook wordt aangeboden, uiteindelijk moet je er zelf wat van maken. En hiervan is Magda een prachtig voorbeeld. Ze heeft weer invulling gegeven aan haar leven door het vrijwilligerswerk en met wat extra hulp van de lieve begeleiding van de medewerksters van De Schoor, heeft ze weer iets om handen en voelt ze zich nuttig. Julie en Birgit hebben het maar te vragen en Magda zorgt ervoor. Van een prachtige match in vrijwilligerswerk gesproken!

"One of a kind"

Magda is "one of a kind"; de gasten die zij ontvangt dragen haar op handen, en daarmee is de titel boven dit stukje "Magda!" meer dan welverdiend.

Lieve Magda, veel succes met je vrijwilligersbaan en tot de volgende ronde!

Vrijwilligers welkom

Gelukkig kan Zorggroep Orion op meer dan 300 enthousiaste vrijwilligers rekenen.

Toch zijn er nog vrijwilligerstaken die open liggen om ontdekt te worden. Ook zin om bij deze toffe club te horen, bekijk snel deze pagina en neem vrijblijvend contact op. Wij verwachten jou!

Deel