Met hart en ziel werken in de zorg – onze knelpuntberoepers

Op 23 juni 2021 is het de Dag van de Mantelzorger. Mantelzorgers zien zich vaak zelf niet als een mantelzorger. Mantelzorg gebeurt vaak voor een familielid, maar er zijn ook heel wat mantelzorgers in de weer die dit oppakken voor een buur, een kennis, iemand die alleen staat in hun omgeving.

We, dat zijn de dienstencentra van Zorggroep Orion die in Turnhout zeker een draaiende spil zijn voor de werking van de MantelzorgHub regio Turnhout, grijpen deze Dag van de Mantelzorger, aan om extra erkenning en waardering te uiten voor alle mantelzorgers, maar ook om te laten zien waar ze eventueel terecht kunnen voor advies, steun, informatie. Ook de andere regiogemeentes lanceren op deze dag gelijkaardige initiatieven.

In mei lanceerde Zorggroep Orion voor Turnhout de oproep om mantelzorgers eens te nomineren voor onze wedstrijd Dag van de Mantelzorger. Onze dienstencentra ontvingen 26 nominaties voor Turnhout. Daaruit werd één mantelzorger gekozen die het gezicht/het verhaal van de Dag van de Mantelzorger wordt.Mantelzorger Greet Dierckx uit Turnhout, op pensioen na een loopbaan in de thuiszorg, doet zowel in gezinsverband als voor haar vroegere buren aan mantelzorg. Ze kreeg een prijs uitgereikt door voorzitter en schepen Luc Op de Beeck en door schepen van welzijn Kelly Verheyen.

luc-op-de-beeck-greet-dierckx-jochem-brosens-en-kelly-verheyen

“Ik heb er gewoon een antenne voor. Ik voel waar ik een handje kan toesteken en het verschil maken. Ik rol er zomaar in en dat is het dan.”

Greet Dierckx

Greet reageerde enthousiast: “Ik heb er gewoon een antenne voor. Ik voel waar ik een handje kan toesteken en het verschil maken. Ik rol er zomaar in en dat is het dan.”

Kelly Verheyen

Schepen Verheyen haalde aan dat het belangrijk is om mantelzorgers in de toekomst te blijven ondersteunen, zeker op vlak van mentaal welzijn. Uit de recente stadsmonitor blijkt dat het aantal mantelzorgers in Turnhout fors is toegenomen (+10%) tegenover drie jaar geleden. We doen het daar beter dan andere centrumsteden. “Onze Binken zorgen dus voor elkaar, en dat vind ik heel mooi om zien”, zegt schepen Verheyen.

Schepenen Op de beeck en verheyen

Voorzitter Luc Op de Beeck kondigde de aanwerving aan van een mantelzorgcoach bij Zorggroep Orion ter ondersteuning van alle mantelzorgers in de regio: “Met het opstarten van een mantelzorgcoach kunnen we expliciet focussen op mantelzorg. En deze focus wordt, net zoals de rol van de vrijwilligerscoördinator voor het vrijwilligerswerk bij Zorggroep Orion, zeker ook vertaald in extra kwaliteit.”

Deel