Vrijwilligster Marleen gaat zwemmen met mensen met dementie

Marleen Willems is vrijwilligster bij Zorggroep Orion en begeleidt maandelijks bewoners van De Vliet tijdens een uurtje zwemmen.

Marleen, jij bent al lang vrijwilliger in het woonzorgcentrum en sinds enkele jaren ook begeleider bij het zwemmen. Hoe ben je daartoe gekomen?

Dat is een heel verhaal. Mijn moeder heeft hier een tiental jaar gewoond. Toen zag ik dat extra handen zeker welkom waren en ik bood mijn hulp aan. Ik ben dan begonnen met eten klaarmaken – één keer per maand mochten de bewoners kiezen wat ze wilden eten – en dat is heel goed meegevallen. Toen ze vrijwilligers zochten voor het zwemmen dacht ik ‘Ja, zwemmen, dat zou fantastisch zijn’. En dan ben ik daar mee begonnen.

Zorggroep Orion

Waar gaan jullie zwemmen?

We gaan naar ’t Beerke in Beerse, en af en toe naar het Giels Bos. Daar is wellness, dat vinden ze natuurlijk ook heel fijn. We zijn een hele tijd niet kunnen gaan door corona, maar nu gaan we weer maandelijks.

Gaan er veel bewoners mee?

Dat hangt af van het aantal vrijwilligers, want elke bewoner die meegaat moet een begeleider hebben. Soms gaan ook familieleden van bewoners mee. De laatste keer dat ik meeging waren er drie medewerkers, drie vrijwilligers en twee familieleden. Het zijn bijna altijd dezelfde mensen die meegaan, maar nieuwe bewoners worden ook uitgenodigd om mee te gaan.

Zorggroep Orion

“Bij deze zwembegeleiding werk ik écht samen met de mensen zelf.”

Marleen Willems

Hoe verloopt zo’n uitstap?

Het is een hele organisatie. Je moet de mensen vooraf klaarmaken en op de bus helpen. We nemen heel wat materiaal mee. Bij het zwembad moeten we hen helpen met het omkleden en hen begeleiden naar de douches.

Dan gaan we richting zwembad. Dat gaat niet bij iedereen van een leien dakje, er zijn er die zo angstig zijn dat ze maar één trapje doen en er dan weer uitgaan. Maar keer na keer gaan die wel een stapje verder. Ze vinden dat allemaal heel leuk.

Er zijn er die zeggen ‘We komen hier tot rust’ of ‘Onze familie gelooft niet dat we gaan zwemmen, want ik heb dat nog nooit gedaan’. Vorige keer had ik iemand bij die vroeger kampioenschappen gezwommen heeft. Een half uur hebben wij in het midden van het zwembad gestaan en op en neer gesprongen. Dat zijn fijne ervaringen.

Na een half uurtje is het voor die mensen wel voldoende. Dan moeten we weer het bad uit, afdrogen en aankleden. Af en toe gaan we ook iets drinken in de cafetaria, dat vinden ze natuurlijk gezellig. Gewoonlijk vertrekken we om kwart voor twee en om kwart voor vijf zijn we terug.

Zorggroep Orion

Ben jij tevreden met je vrijwilligerswerk?

Ik doe het heel graag. Bij deze zwembegeleiding werk ik écht samen met de mensen zelf. Je krijgt daar zoveel voor terug.

 

Tekst van vrijwilliger Chantal Dierckx

Deel