Vrijwilligersbeleid Samen sterk in vrijwilligerswerk

Samen sterk in vrijwilligerswerk

Op dit ogenblik zijn er meer dan 300 vrijwilligers actief bij Zorggroep Orion. Als je weet dat er ongeveer 220 medewerkers zijn, dan is dit een indrukwekkend aantal dat vraagt om een professioneel, warmhartig vrijwilligersbeleid. In 2020 startte Erica Baeck, de vrijwilligerscoördinator, met het participatief opstellen van een vrijwilligersbeleid. Een stuurgroep, waarin vrijwilligers en medewerkers uit de hele organisatie deelnamen, gingen samen de uitdaging aan. Het resulteerde in een goedgekeurd vrijwilligersbeleid 'Samen sterk in vrijwilligerswerk' die nu in praktijk omgezet wordt.

De belangrijkste speerpunten van het vrijwilligersbeleid

1. Vrijwilligerswerk bij Zorggroep Orion.

De inzet van vrijwilligers staat in functie van het bereiken van de visie en missie van Zorggroep Orion. Vrijwilligerswerk ondersteunt de mensgerichte zorg van bewoners, klanten, bezoekers, medewerkers en iedereen in onze kleine gemeenschap. Hierbij houden we ook rekening met de draagkracht van onze zorggroep om de vrijwilligers te ondersteunen.

2. Vrijwilligers in onze zorgorganisatie

De vrijwilligers zijn in heel de werking op één of andere manier betrokken in zeer uiteenlopende taken en creëren, net zoals medewerkers, op hun manier een betekenisvolle meerwaarde voor bewoners, klanten en bezoekers. Als zorgorganisatie geven we graag kansen aan mensen, ook zij die kwetsbaar in de samenleving staan.

3. Duurzaam vrijwilligen.

Bij Zorggroep Orion gaan we voor een duurzame relatie met elke vrijwilliger. Dit betekent dat we de juiste vrijwilliger op de juiste plek laten schitteren, waarbij we rekening houden met zijn/haar individuele talenten, goesting en ervaring. Er is een duidelijk afsprakenkader want vrijwilligen is niet geheel vrijblijvend, het vraagt een engagement van beide kanten. Zo creëren we samen een veilig vrijwilligersklimaat met ruimte voor open communicatie en feedback.

De vrijwilliger bewandelt een persoonlijk traject, vanaf het moment van instromen tot en met het moment dat de vrijwilliger onze werking verlaat. Ondersteuning, vorming en opleiding van vrijwilligers in combinatie met inspraak, feedback en open communicatie staan centraal.

4. Professioneel vrijwilligersbeleid.

De vrijwilligerscoördinator zorgt dat het uitgeschreven beleid voldoende slaagkans heeft en leidt alles in goede banen. Ze zorgt ook dat de vrijwilligersbegeleiders beschikken over de nodige handvaten om op een waardevolle manier samen te werken met hun vrijwilligers. Daaraan zijn ook de nodige budgetten gekoppeld om onze appreciatie voor elke vrijwilliger uit te drukken.

Lees hier de samenvatting van het vrijwilligersbeleid.

Vrijwilligersverhalen

Verhaal Magda! 

Een gouden duo. Van lapjesdeken tot sexy hanger.

Gie Campo tekent cartoons

Rolling Rob deelt zijn verhaal

Marleen zwemt graag met mensen met dementie