Resultaten seniorenonderzoek bekend gemaakt: Stad Turnhout en Zorggroep Orion zetten er met hun werking optimaal op in om ouderen uit hun dreigend isolement te halen.
Beste journalist,
Beste redactie,
Beste journalist,
Beste redactie,
In maart-april 2022 werden 1485 senioren in Turnhout bevraagd in het kader van een seniorenbehoeftenonderzoek. Vandaag maakten schepenen Kelly Verheyen en Luc Op de Beeck de resultaten bekend. Ze stonden stil bij de belangrijkste tendenzen op het gebied van zorg en welzijn en koppelden daar al meteen initiatieven aan die werden genomen om met de belangrijkste werkpunten aan de slag te gaan. Er komt een grote prioriteit voor preventie en aanpak van eenzaamheid bij senioren. Rosette Broeckx, voorzitter van de Senioren Adviesraad getuigde over deze belangrijkste resultaten en het belang om dreigend isolement bij senioren tegen te gaan. Op dit ogenblik wordt sterk ingezet tegen eenzaamheid en voor zorg, in het najaar wordt ook nog gefocust op dementiezorg en digitale inclusie. Belangrijke thema's als mantelzorg, ondersteuning bij zorg door een zorgcoach en buurgerichte werking zijn hier efficiënte middelen om succesvol hulp te bieden bij ouderen die kampen met deze problemen.
Gevoel van eenzaamheid bij 65+ in Turnhout
Overkoepend cijfer: 45% voelt zich matig tot sterk eenzaam
INZETTEN OP PREVENTIE EN AANPAKKEN VAN EENZAAMHEID
Schepen Kelly Verheyen licht een aantal acties toe om eenzaamheid bij ouderen in Turnhout aan te pakken: "Opvallend resultaat uit het seniorenbehoeftenonderzoek dat vorig jaar werd afgenomen zijn de cijfers rond eenzaamheid. Deze zijn hoog. 45% van de Turnhoutse senioren voelt zich matig tot sterk eenzaam . We zien dit vooral bij alleenwonende senioren, senioren met een chronische aandoening of langdurige ziekte, ouderen met een kortere scholing en lager inkomen. Daarom willen we als stadsbestuur de volgende jaren initiatieven uitwerken om die eenzaamheidscijfers omlaag te halen, want uit onderzoek weten we dat eenzaamheid een negatieve impact heeft op het welzijn en gezondheid.
We gaan dit doen op verschillende manieren:Vrijetijdsaanbod beter bekend maken en nog versterken
Senioren toeleiden naar aanbod & kwetsbare senioren detecteren
Vormingen over het herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid voor vrijwilligers in buurten en verenigingsleven"
Het vrijetijdsaanbod voor senioren zullen we vanuit de Stad versterken en ook het bestande aanbod van activiteiten voor senioren beter bekend maken. Belangrijk om weten daarbij is dat 56% van de bevraagde senioren géén lid is van een vereniging. Ook daar willen we een aanbod voor.Tijdens de week van de senior in november gaan we de bestaande activiteiten van partners (Zorggroep Orion, Neos, Dinamo, Warande, Okra, seniorenraad, …) in de kijker zetten. Elke dag worden activiteiten of infomomenten georganiseerd voor en door senioren ism de seniorenraad. Want er is in Turnhout al een mooi aanbod voor senioren, maar niet altijd bij iedereen bekend.
We vullen ook zelf het aanbod aan: 2 X/jaar, in samenwerking met de Seniorenraad, een daguitstap voor senioren organiseren. De eerste, een boottocht met gids in het havengebied, is gepland op 25 april
Zodat ook senioren, niet aangesloten bij bijvoorbeeld een seniorenvereniging, hun gading kunnen vinden.Tijdens deze seniorenweek en daguitstap zullen we rekening houden met de drempels die senioren ervaren. Zoals voldoende aanbod overdag, rekening houden met sociale en financiële drempels, duidelijke communicatie, enz.
Detecteren van kwetsbare senioren & senioren individueel toeleiden naar het aanbod van vrije tijd en zorg
DETECTEREN VAN KWETSBARE SENIOREN EN SENIOREN INDIVIDUEEL TOELEIDEN NAAR HET AANBOD VAN VRIJE TIJD EN ZORG
We zagen daarstraks in de cijfers dat meer kwetsbare senioren, alleenwonenden-kleiner budget – chronisch ziek – grotere eenzaamheid ervaren. We willen hen ook kansen geven om deel te nemen aan activiteiten om zo onder de mensen te zijn en mogelijk nieuwe mensen te ontmoeten. Daarvoor moeten we drempels wegwerken. We hebben het welzijnsonthaal in de Stationsstraat waar iedereen, dus ook senioren, een hulpvraag kan stellen. Denk aan vervoer (minder mobielencentrale, financiele steun, informatie rond zorgondersteuning etc.). Mensen kunnen hiernaartoe komen of telefonisch contact nemen of mailen. Echter zien we dat dit welzijnsonthaal, dat actief drempels moet wegwerken voor deelname aan het elven van senioren, nog niet goed gekend is. 44% kent het niet. Welzijnsonthaal is nochtans de draaischijf naar andere hulp- en dienstverlening (ook niet altijd goed gekend is). Daarom zetten we de komende jaren ook extra in op het bereiken van senioren tijdens bepaalde momenten in het leven. Dit doen we met huisbezoeken bij mensen die 80 worden door Bpost, we nemen contact op met senioren die net weduwe of weduwnaar zijn geworden en de brugfiguur senioren blijft aan boord in het Welzijnsonthaal.
BUURT EN VERENIGINGSLEVEN ALS VOELSPRIET VOOR EENZAAMHEID
Uit de bevraging blijkt dat senioren graag oud willen worden in hun buurt en vaak warme relaties hebben met mensen in hun buurt. Dat is fijn en willen we aanmoedigen. Daarom willen we aan vrijwilligers uit buurten of verenigingen handvaten geven om eenzaamheid te herkennen, bespreekbaar te maken en te weten wat je kan doen.
Meer dan 50 vrijwilligers uit heel diverse organisaties (lokale dienstencentra, MMC, WZC, senioren-en buurtverenigingen, ziekenhuis,…) namen in 2021 en 2022 al deel aan praktische workshops van de Herstelacademie. De vrijwilligers kregen praktische tips en handvaten mee over hoe je eenzaamheid (h)erkent. Hoe je de risicofactoren kan inschatten. Welke interventies het vereenzamingsproces kan helpen en wanneer doorverwijzing noodzakelijk is. We zullen deze ook in de toekomst blijven organiseren en het aanbod zal voor vrijwilligers gratis blijven.
Met dank voor de verspreiding van deze informatie.